De Belgische post- en pakketbezorger Bpost wil zijn Nederlandse tegenhander PostNL overnemen. Maar dat is allerminst een uitgemaakte zaak.
De Stichting Continuïteit PostNL, die is opgericht om de belangen van PostNL en de daarmee verbonden ondernemingen te behartigen, liet maandag van zich horen. De stichting houdt de situatie “nauwgezet” in de gaten, aldus een woordvoerster tegen persbureau Bloomberg.
In het geval van een vijandige overnamepoging kan de Stichting een beschermingsmuur opwerpen voor PostNL. De Stichting bestaat uit een bestuur van onafhankelijke personen en wordt voorgezeten door voormalig ING-bankier Hessel Lindenbergh. Via de uitgifte van zogenoemde call-opties kan de Stichting tijdelijk een controlerend belang verwerven in PostNL.
“De mogelijkheid tot uitoefening van de call-optie door Stichting Continuïteit PostNL is bedoeld als preventieve maatregel tegen invloeden die de continuïteit, de zelfstandigheid of de identiteit van PostNL kunnen bedreigen. De preferente aandelen B zullen niet langer dan strikt noodzakelijk uitstaan”, zo luidt de toelichting op de website van PostNL.
Kamp niet enthousiast
Minister Henk Kamp van Economische Zaken liet tegen radiozender BNR weten niet enthousiast te zijn over de toenaderingspoging van Bpost. Maar het uiteindelijke besluit is aan de aandeelhouders, zo constateerde hij. FNV was ,,sceptisch” over de bieding. De Nederlandse staat heeft sinds 2008 geen belang meer het post- en pakketbedrijf.
Het Belgische postbedrijf Bpost wil zijn branchegenoot PostNL overnemen. Het ,,vriendschappelijke'' voorstel om met elkaar te gaan praten, werd in Nederland echter kritisch ontvangen.
Bpost heeft circa 2,5 miljard euro over voor PostNL, in aandelen en contanten. Dat zei in een reactie zich te beraden op het ,,ongevraagde bod''. Door dat woordgebruik werd de deur al een beetje dichtgeduwd. ,,We bestuderen het bod met onze adviseurs en zullen alle belangen van alle belanghebbenden daarbij zorgvuldig afwegen'', aldus bestuursvoorzitter Herna Verhagen.
Bpost zelf ziet grote voordelen bij een samengaan van de twee en verwacht dat het beoogde fusiebedrijf kan groeien op het gebied van pakketbezorging. Daardoor zouden zo'n 3200 nieuwe banen kunnen ontstaan, gelijk verdeeld over Nederland en België. ,,Samen zijn we beter gewapend in de strijd tegen de krimpende postmarkt'', aldus topman Koen Van Gerven.